Heart coaching
Image default
Gezondheid

Wat te doen tegen een vieze smaak in mond

Heb je last van een vieze smaak in je mond? Hoe deze smaak ook aanvoelt, het is zeker niet prettig. Je eten kan er ook minder lekker door smaken en je kunt bang zijn dat je ook last van een stinkende adem hebt. Een vieze smaak kan veel diverse oorzaken hebben. Denk hierbij aan een verkoudheid, medicijngebruik, een ontsteking of een slechte mondverzorging. Hierbij enkele eenvoudige tips wat je kunt doen tegen een vieze smaak in je mond!

Tip 1: Maak gebruik van een tongreiniger

Bij een goede mondverzorging is de hygiëne van je tong van essentieel belang. Hoe schoon je tanden ook zijn, je tong moet je ook poetsen. Zeker bij een vieze smaak in je mond is dit zeer belangrijk. In de groeven van je tong hopen zich eenvoudig bacteriën op. Wanneer ze gaan gisten, kunnen ze een vieze smaak en geur veroorzaken. Dit kun je herkennen aan een gele of witte aanslag op je tong. Maak daarom gebruik van een tongreiniger. Het reinigen van je tong kun je met een tandenborstel doen, maar er zijn hier ook speciale tongschrapers voor. Hiermee verwijder je eenvoudig de aanslag en zal het de vieze smaak snel verminderen of zelfs verwijderen.

Tip 2: Poets twee keer per dag je tanden

Een goede mondhygiëne begint bij het poetsen van je tanden. Het is belangrijk dat je dit minstens twee keer per dag doet. Bij voorkeur wanneer je opstaat en wanneer je gaat slapen. Poets je tanden het liefst met een elektrische tandenborstel en met een tandpasta die fluoride bevat. Poets twee minuten lang je tanden grondig. Zorg ervoor dat je alle tanden meepakt. Alleen zo kun je alle voedselresten en bacteriën verwijderen.

Tip 3: Maak gebruik van flosdraad, tandenstokers en ragers

Met poetsen alleen kun je niet alle etensresten en bacteriën in je mond verwijderen. Tussen je tanden blijft dit vaak zitten en met een tandenborstel kun je hier niet bij. Maak daarom gebruik van flosdraad, tandenstokers of ragers. Hiermee kun je eenvoudig de tussenruimtes van je tanden en kiezen reinigen. Als je de bacteriën en achtergebleven voedselresten niet op tijd verwijderd, kan dit gaatjes en ontstoken tandvlees veroorzaken. Je kunt gebruik maken van deze tools voor het tandenpoetsen, wederom twee keer per dag.

Tip 4: Maak gebruik van een mondspoeling

Heb je last van een vieze smaak in je mond? Gebruik dan een mondspoeling. Dit kun je na het tandenpoetsen, flossen en tongschrapen als laatste stap gebruiken. Er zijn zelfs specifieke mondspoelingen verkrijgbaar die helpen bij halitose. Bovendien helpt de sterke menthol smaak van een mondspoeling bij de vieze smaak in je mond.