Heart coaching
Image default
Gezondheid

Fietsroutes Alphen aan den Rijn

In de omgeving van Alphen aan den Rijn is veel te zien, zowel wat cultuur als natuur betreft. De ideale manier om al dit moois in je op te nemen, is door middel van een van de mooie fietsroutes Alphen aan den Rijn die de stad te bieden heeft.

Culturele fietsroute langs Alphen aan den Rijn

Voor de culturele fietser is een tocht door en langs het centrum van Alphen aan den Rijn aan te raden, waarbij je gezellige winkels, gevulde terrassen, en sfeervolle panden passeert. Ook kan je een vredig stukje natuur meepakken bij de Zegerplas en het aangrenzende park. Deze route bedraagt 23 kilometer.

Houd je meer van levende natuur? Dan is er ook de mogelijkheid een fietsroute te volgen waarbij je vanuit Alphen aan den Rijn door het Groene Hart fietst. Deze route van 41 kilometer stuurt je vanaf Vogelpark Avifauna door het oer-Hollandse polderlandschap, dat niet alleen versierd wordt door molens en oude boerderijen, maar ook door een veelheid aan vogels.

Fietsroute door het slagenlandschap

Een andere fietsroute (43 kilometer) die het waard is te maken in de buurt van Alphen aan den Rijn verloopt tevens door het Groene Hart, maar behalve door polders fiets je hier ook door smalle paden tussen sloten en bruggetjes, ook wel slagenlandschap genoemd, waarbij je uitzicht hebt over de boomkwekerijen van Boskoop, Reeuwijk, Hazerswoude en Rietveld.

Ook een historische fietsroute is een optie vanuit Alphen aan den Rijn, dat vroeger de noordgrens van het Romeinse rijk was. Fietsend vanuit Alphen naar Leiden kom je langs de twee grensforten die hier de herinnering aan zijn. Na deze 44 kilometer lange tocht, waarbij je via Zwammerdam terugkeert naar Alphen, ben je weer een historische ervaring van Romeinse resten rijker.

Tot slot is er een 30 kilometer lange fietsroute langs Alphen aan den Rijn waarbij je bijna 30 kilometer lang kunt genieten van het polderlandschap en de werken die hier al jaren lang bewaard zijn gebleven dankzij slimme technieken om het water weg te houden. Denk hierbij naast moderne bemalingsinstallaties ook aan monumentale windmolens en het Cornelis den Hertog gemaal.