Heart coaching
Image default
Mode en Kleding

Regenjassen en hun voordelen

Hoewel de technologie in de stof de grootste factor is in de prijs van regenkleding, spelen ook constructiedetails een rol. Jassen met veel mogelijkheden zullen dat in hun prijs tot uiting brengen. Ook het gewicht speelt een rol, dus als u een ultralicht ontwerp wilt, zult u misschien een jack zien met een topkwaliteit stof maar weinig extra functies, vooral zakken.

Naadafwerking
Omdat er zoveel naden nodig zijn, moet een echt regenjack volledig naadgeplakt zijn om volledig waterdicht te zijn. Omdat alle waterdichte jacks op deze manier worden gemaakt, hoeft u bij uw aankoopbeslissing geen rekening te houden met naadtape.

Ga er echter niet van uit dat een jas volledig waterdicht is als je alleen naadtape in de capuchon en op de schouders aantreft: dat is gebruikelijk bij waterbestendige jassen. Ga er ook niet van uit dat het ontbreken van naadtape op een slechte kwaliteit van een softshell of ander waterafstotend jack wijst: naadtape wordt niet gebruikt omdat het de zaak ingewikkelder zou maken dan nodig is voor het beoogde gebruik.

Ritsen
De meeste jacks zitten vol met ritsen, van de opening aan de voorkant en de zakken tot de ritsen in de pitten. Om te voorkomen dat er water door de ritsen sijpelt, is een rubberen coating of een stormflap nodig. Gecoate ritsen, ook wel gelamineerde ritsen genoemd, zijn moeilijker dicht en dicht te ritsen. Ze hebben ook een hoes nodig, vaak een ritshut of ritsgarage genoemd, om de kleine opening aan het eind van de ritssluiting af te schermen. De trend is geen volledige flappen meer te gebruiken om gewicht te besparen, hoewel coatings op den duur zullen slijten en minder effectief zullen zijn.

Kap ontwerp
De meeste kappen hebben randen en aanpassingen aan de zijkanten en de achterkant om de grootte van de opening te kunnen afstellen. Jassen zonder deze aanpassingen zijn bedoeld voor meer casual gebruik. Sommige jassen hebben ook kappen die afritsbaar zijn of die in de kraag kunnen worden opgerold en opgeborgen.

Ventilatieopeningen
Omdat zelfs de meest ademende regenkleding tijdens inspannende activiteiten te veel kan gaan ademen, heeft bijna alle regenkleding voor backcountrygebruik pitritsen (ventilatieritsen onder de armen). Sommige jassen gaan nog een stap verder en hebben in de borstzakken mesh voeringen die als extra ventilatieopeningen kunnen dienen.

Verstelmogelijkheden
Naast de hierboven genoemde capuchonverstellers hebben jacks vaak een trekkoord onderaan de zoom. Langere jacks kunnen een trekkoord in de taille hebben. De meeste technische regenjassen hebben polssluitingen die verstelbaar zijn. Met al deze verstelmogelijkheden kunt u uw jack goed afsluiten zodat regen, wind en kou niet de openingen van uw jack kunnen binnendringen. Je kunt ze ook losser maken om de ventilatie van je jack te verbeteren.

Zakken
Zakken, vooral als ze waterdichte ritsen hebben, verhogen de prijs van een jas. Sommige jassen hebben zo veel zakken dat je geneigd bent je rugzak te laten zitten. Andere jassen hebben handzakken die boven de heupgordel en uit de buurt van de schouderriemen zijn geplaatst, zodat je erbij kunt terwijl je rugzak op is.

Veel jassen hebben nu een zak met een snoeraansluiting, zodat u naar uw telefoon of muziekspeler kunt luisteren. En in reisjacks zitten zakken soms verborgen onder stormflappen of langs naden, waar zakkenrollers ze minder snel zullen vinden.

Op zoek naar een mooie regenjas? Kijk dan eens naar een Rains regenjas bij The Little Green Bag!