Heart coaching
Image default
Mode en Kleding

Verschil tussen waterafstotende en waterdichte regenjassen

Verschil tussen waterafstotende en waterdichte regenjassen

Het kan zijn dat je al eerder naar verschillende soorten regenjassen hebt gezocht, zoals een rains fishtail parka, gevoerde regenjassen en poncho’s, en dat je in elk product verschillende etiketten hebt gezien. Sommige regenjassen geven aan dat ze waterafstotend zijn, terwijl andere zeggen dat ze waterdicht zijn. Beide termen klinken volledig hetzelfde. Maar zijn ze dit ook? Als je dieper ingaat op elke categorie regenjassen, zul je zien dat waterafstotend en waterdicht in feite heel wat anders is. Het verschil zit hem in factoren zoals de gebruikte materialen, hoe de materialen functioneren, het hele doel van de regenjas en het uiterlijk en de stijl.

Gebruikte materialen

Elk type regenjas is meestal gemaakt van verschillende materialen, of het nu gaat om een rains ​​regenjas dames sale waar je je jas koopt of om gevoerde regenjassen voor heren. De materialen die worden gebruikt om regenjassen te maken, zijn vrij uitgebreid. Nylon, polyester, gore-tex, zeildoek, vinyl, PVC, microvezels, wolgabardine en wol zijn slechts enkele van de vele materialen die worden gebruikt om regenjassen te maken. Bij waterafstotende regenjassen zul je vaak stoffen tegenkomen als nylon, polyester en gore-tex. Hoewel deze stoffen niet volledig waterdicht zijn, heeft de stof gaatjes die klein genoeg zijn om te voorkomen dat er waterdruppels doorheen gaan. Waterbestendige materialen kunnen voorkomen dat je nat wordt als je niet te lang aan water wordt blootgesteld. Je wordt echter uiteindelijk nat zodra je jas volledig met water is doordrenkt. Dit is niet het geval bij waterdichte materialen zoals PVC, vinyl en zeildoek. Dat komt omdat deze materialen een volledig solide oppervlak hebben en er geen hoeveelheid water doorheen kan. Het nadeel hiervan is dat waterdichte regenjassen minder ademend en ventilerend vermogen hebben in vergelijking met de waterbestendige variant.

Het doel van de regenjas

Regenjassen die waterdicht of waterafstotend zijn, hebben een specifiek doel waaraan ze het beste kunnen voldoen. Voor activiteiten in alle weersomstandigheden, zoals hiken, joggen, klimmen en gewoon wandelen, kun je het beste een waterbestendige regenjas gebruiken. Aangezien deze activiteiten kunnen worden uitgevoerd bij lichte tot matige regenval, zijn waterbestendige regenjassen comfortabeler en optimaal om te dragen. Bij zwaardere blootstelling aan water, zoals gaan vissen of  kajakken, is een waterdichte regenjas nuttiger. Bij deze activiteiten word je namelijk zeker nat van een flinke hoeveelheid water, ook als het niet regent. Bij andere werkzaamheden, zoals bouwwerkzaamheden en wegwerkzaamheden, wordt ook vaak gebruik gemaakt van waterdichte regenjassen, zelfs als deze alleen worden blootgesteld aan lichte regen. Dit komt omdat mensen hier lange uren buiten moeten werken en de hele tijd droog moeten blijven.

Stijl

Als het op stijl aankomt, zullen waterdichte en waterafstotende regenjassen maar een paar verschillen hebben. Beide regenjassen kunnen in verschillende uitvoeringen en kleuren komen. Het belangrijkste verschil is het uiterlijk van de textuur. Waterdichte regenjassen maken meestal gebruik van stoffen die er glanzend uitzien en glad aanvoelen. Waterafstotende regenjassen daarentegen zullen er hoogstwaarschijnlijk mat uitzien. Het kan soms ook een beetje glad aanvoelen, hoewel niet zo veel als de waterdichte regenjas materialen.