Heart coaching
Image default
Banen en opleidingen

Tips om werk te zoeken én te vinden

Het zoeken naar werk in en rond Groningen kan tegenwoordig simpel via vacatures in Groningen op te zoeken online. Echter is het werk zoeken dezer dagen niet veel simpeler geworden. Of misschien wel? Er bestaan veel websites online waarbij verschillende vacatures worden geplaatst door alle soorten bedrijven zodat de mogelijke toekomstige werknemers zo makkelijk kunnen solliciteren voor een job. Maar doordat er zoveel keuze is tussen alle verschillende vacatures en soorten beroepen, is het zelfs moeilijker geworden de juiste job te kiezen die bij je past. Deze websites hebben meestal wel filters op basis van beroepen, aantal jaren ervaring vereist en sector maar dan nog verschijnen er zeer veel mogelijkheden. Hieronder geven we tips om sneller en makkelijker te filteren.

Stap 1: filter op basis van je interesses

Misschien weet je zelf al welk soort job je wilt in welke sector en kan je vacatures in Groningen zo makkelijker filteren. Maar indien je dit niet weet, moet je op zoek gaan naar jobs die passen bij je interesses. Je kan namelijk wel een diploma hebben binnen een bepaalde sector maar dit betekent niet per se dat je binnen deze sector moet werken. Uiteraard is het makkelijker om zo binnen deze sector waar je je diploma hebt een job te zoeken en te vinden aangezien dit aansluit bij waar je kennis in hebt. Indien dit niet het geval is en je liever in een andere sector wilt werken dan waarin je gestudeerd hebt, is het best te filteren op basis van je interesses en ervaring. Welke soorten jobs sluiten aan bij wat je hebt gestudeerd? Heb je met bepaalde programma’s leren werken? Zet dit alvast zeker op je CV zodat dit voor recruiters in het oog springt en ze zo de link leggen naar de job. 

Stap 2: maak een gepersonaliseerde motivatiebrief

Wanneer je jobs hebt gevonden die je écht interesseren en waarbij je een link kan leggen tussen je eigen studies of ervaring en de nodige kenmerken voor de job, is het tijd om te beginnen solliciteren. Naast een recent geüpdatet CV met al je ervaringen, diploma’s, hard skills én soft skills is het belangrijk een motivatiebrief te schrijven naar het bedrijven. Deze motivatiebrief licht al een klein tipje van de sluier waarom je wilt werken voor dit bedrijf en in deze functie. Het is een soort voorproef van de sollicitatie waarbij je praat over je voorbije ervaringen maar vooral waarom net jij past bij de job én het bedrijf. Het is belangrijk hier te focussen op de values van het bedrijf. Dus waar het bedrijf voor staat. Zoek dit alvorens eerst op op hun website samen met hun missie en visie en leg hiermee verband met je interesse om voor dit bedrijf te werken. Zo zien recruiters dat je je onderzoek hebt gedaan én waarom jij binnen het bedrijf past.

Stap 3: bereid je goed voor op het gesprek

Wanneer je op gesprek mag gaan, is het belangrijk je nog eens extra goed voor te bereiden. Er bestaan verschillende vragen die recruiters aan je stellen wanneer je op gesprek gaat, meestal altijd over hetzelfde onderwerp. “Vertel eens over jezelf”, “Waarom wil je in dit bedrijf werken”, “Waarom denk je dat net jij de perfecte persoon bent voor de functie én het bedrijf?”, “Leg eens uit wat je denkt dat de functie inhoudt”, etc. Uiteraard verschillen deze vragen van recruiter tot recruiter maar aan de hand hiervan kan je bekijken wat ze extra belangrijk vinden in het bedrijf. Bedrijven die namelijk meer focussen op jou als persoon dan op je skills en je voor de functie willen opleiden, zijn de bedrijven die perfect zijn voor de ontwikkeling van je skills. 

 

Veel succes en met deze tips kom je zeker aan je droomjob!