Heart coaching
Image default
Zorg

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen zijn schoenen die speciaal zijn ontworpen om de voet, enkel en been te ondersteunen. Ze zijn vaak ontworpen met het oog op een specifiek gebruik, een persoon met hersenverlamming kan bijvoorbeeld orthopedische schoenen nodig hebben.

 

Waarin verschillen orthopedische schoenen van gewone schoenen?

Er zijn bepaalde kenmerken en ontwerpkenmerken van orthopedische schoenen die ze onderscheiden van gewone schoenen. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet:

 

1. Extra breedtes en meer maatopties

Omdat de voeten van mensen allemaal zo uniek zijn, zijn de meeste orthopedische merken verkrijgbaar in drie hoofdbreedtes (smal, normaal en breed) en bijna onbeperkte maten.

2. Hogere bovenzool

Mensen die problemen met de voorvoet ervaren, zoals ‘klauwen’ of ‘gekruiste tenen’, hebben meer verticale ruimte nodig voor hun voeten.

3. Makkelijker te bevestigen

De meeste orthopedische schoenen geven de voorkeur aan een klittenbandsluiting die gemakkelijker vast te maken is voor personen met beperkte mobiliteit of functies.

4. Naadloze bovenzool

Verwijdert gebieden die wrijving of schuren kunnen veroorzaken.

5. Een stevige en ondersteunende hiel

Ter ondersteuning van de achterkant van de voet.

6. Een goed gedempte en sterke buitenzool en tussenzool

De buitenzool heeft typisch ‘impactpunten’ om de impact van het lopen te absorberen.

7. Een stevige zool

Idealiter gemaakt van ethyleen-vinylacetaat (EVA) waardoor je ‘wiggen’ kunt toevoegen die de genezing van de voet en / of ‘rockerzolen’ die worden gebruikt om de druk op de onderkant van de voet te verminderen, kunt optillen.

 

De voordelen van orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen kunnen de juiste groei en ontwikkeling van uw houding bevorderen, u mobiel, comfortabel en pijnvrij houden en u uiteindelijk helpen gelukkiger en gezonder te zijn. Vaak is een orthopedische schoen nodig om u te helpen de manier waarop u loopt te veranderen.

Als u bijvoorbeeld meer druk op uw tenen uitoefent dan uw genezing, kan een orthopedische schoen helpen de pijn weg te nemen die u voelt door de extra belasting tijdens het lopen. Moderne orthopedische schoenen kunnen er ook echt gaaf uitzien!

 

Hoe weet u of u orthopedische schoenen nodig heeft?

Vaak zijn aangepaste of op maat gemaakte orthopedische schoenen vereist als u problemen heeft met de uitlijning van de voet en enkel (de manier waarop de botten en ligamenten samenwerken) die u pijn of effecten geven tijdens het lopen. Uw arts of zorgverlener heeft u misschien voorgesteld om meer ondersteunend schoeisel te gaan dragen, zoals een orthopedische schoen.

Als u voetpijn, grote voeten, brede voeten of zeer smalle voeten heeft, dan zal een paar orthopedische schoenen waarschijnlijk comfortabeler en ondersteunend zijn dan een gewoon paar schoenen.

 

Hoe een orthopedische schoen werkt

Orthopedische schoenen worden opgemeten en aangepast om perfect op uw voet te passen. De meeste orthopedische schoenen werken door uw voeten en enkels op één lijn te brengen. Dit helpt pijn of het risico op langdurig letsel te verminderen door een meer ‘typisch’ en efficiënt looppatroon te creëren.

Het gebruik van orthopedische inlegzolen met orthopedische schoenen kan ook helpen de druk op de hiel en de bal van de voet te verminderen door het gewicht gelijkmatig over de voet te verdelen. Dit verlicht meestal gebieden die pijnlijk zijn.

Orthopedische inlegzolen met een goede ondersteuning van de voetboog spelen een belangrijke rol bij het verlichten van de druk op de knieën, heupen en onderrug en het verbeteren van de voet- en beenuitlijning.

 

https://luitenorthopedie.nl/