Heart coaching
Image default
Zorg

Wat is EMDR

Vandaag de dag worden psychologische aandoeningen niet meer met veel onwetendheid en angst gezien. Voordat er uitvoerig onderzoek werd gedaan naar psychologische aandoeningen was het makkelijk om mensen die lijden aan psychologische stoornissen uit de samenleving te verstoten en te dehumaniseren, maar door de acceptatie die is voortgekomen van het zich openstellen jegens psychologische stoornissen kunnen wetenschapper nu meer tijd en moeite steken in het ontwikkelen van therapieën om psychologische stoornissen tegen te gaan.

 

EMDR,Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een zo ontwikkelde therapie. EMDR is vooral bedoeld voor mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt zoals slachtoffers van mishandeling en oud-soldaten die lijden aan PTSS.

 

Als eerste zal de therapeut met de patiënt vaststellen hoe erg de patiënt nog worstelt met de traumatische gebeurtenissen. Ook zal de therapeut proberen vast te stellen welke herinneringen mogelijk gelinkt zijn aan de symptomen en de stress die de patiënt ondervindt. 

 

Dan neemt de therapeut met de patiënt enkele manieren om sterke emoties te bedwingen, waaronder ademhalingsoefeningen.

 

Vervolgens stelt de therapeut precies vast welke herinneringen er behandeld moeten worden met EMDR en welke andere fysieke sensaties daarbij horen.

 

Dan is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met de behandeling. De therapeut vraagt de patiënt om zich te focussen op een traumatische herinnering en leidt de patiënt af terwijl die de herinnering herleeft. De therapeut maakt gebruik van aanrakingen en vingers die heen en weer bewegen om de aandacht van de patiënt continu af te leiden. Daarna wordt de patiënt gevraagd om na te denken over de emoties en gedachtes die vrijkomen als gevolg van de behandeling, waarna er verder kan worden gegaan naar een andere herinnering.

 

Het resultaat van de behandeling is dat de patiënt minder gefocust is bij het herleven van de herinneringen, omdat de patiënt continu werd afgeleid. 

 

In Nederland zijn er genoeg plekken om EMDR te ondergaan. In de randstad kan je zoal terecht in Den Haag en als je daarbuiten woont is Houten een centraal gelegen stad waar je ook EMDR kan ondergaan.

 

https://piekerpoli.nl/