Heart coaching
Image default
Dienstverlening

Made in China: waar je op moet letten bij het aanschaffen van elektronica

Alles komt tegenwoordig uit China. Het zijn niet alleen de consumenten, maar ook importeurs zoals de electronica-reuzen, witgoedzaken en de kledingwinkels die flinke inkopen doen in China. Het online winkelen bij Chinese webshops heeft een behoorlijke vlucht genomen in de afgelopen jaren. Dat is niet verwonderlijk, want veel Chinese producten zijn spotgoedkoop. Bovendien is het assortiment ontzettend ruim. Ondanks dit blijft het toch opletten geblazen. Met name elektronische apparaten veroorzaken nogal eens problemen door kortsluiting. In dit artikel delen we handige tips om risico’s en hoge Elektriciens Oss kosten te voorkomen. 

Risico’s van het bestellen bij Chinese webwinkels 

Vaak is er niets mis met Chinese producten die worden gemaakt voor landen binnen de Europese Unie, omdat ze aan bepaalde standaarden moeten voldoen en in de meeste gevallen worden gecontroleerd door een autoriteit. 

De kwaliteit van Chinese producten voldoen soms toch aan andere normen dan Europese  producten. Als je namelijk via een Chinese webwinkel of platform bestelt, dan gelden de Europese kwaliteitsregels meestal niet. De veiligheidsrisico’s zijn daarmee een stuk groter. Het is daarom aan te raden om te kijken of een product binnen de CE-markering of de Amerikaanse UL-certificering valt. 

Misleidende neplabels

Producten binnen de EU moeten meestal worden voorzien van een CE-markering. Dit staat voor het Franse Conformité Européenne, wat aangeeft dat een product voldoet aan de regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke regels voor gezondheid, milieubescherming en brandveiligheid. Je komt als consument dan toch bedrogen uit. 

Helaas maken Chinese fabrikanten soms misbruik van deze certificering. Zij zaaien nogal eens verwarring door een “China Export” logo aan te brengen dat heel erg veel lijkt op de Europese CE-markering. Het is slim verzonnen, maar erg misleidend. Let daarom dus goed op de verschillen bij het aankopen van Chinese elektronica en doe gedegen onderzoek naar betrouwbare webshops.