Heart coaching
Image default
Sport

De juiste hengel voor het juiste kunstaas

Hoe natuurlijker je kunstaas kunt aanbieden, hoe beter. Of in ieder geval zo attractief mogelijk. Dat voor verschillende soorten kunstaas dit een andere vishengel vraagt, is echter niet voor veel vissers bekend. Toch heeft een gemiddeld viskoffer meerdere soorten kunstaas die met dezelfde hengel worden gevist. 

Hoe geven van actie aan je kunstaas vraagt echter bij verschillende soorten kunstaas juist een strakke hengel, terwijl bij andere soorten kunstaas (en vistechnieken) juist een soepele vishengel de beste optie is. In dit artikel worden enkele zaken hieromtrent uitgelegd. 

 

Jerkbaits

De actie van een jerkbait wordt niet bepaald door een schoep of spinnerblad, maar wat de visser aan actie kan meegeven. Deze actie komt door het met schokken binnentrekken van de vislijn. Hierdoor schiet het kunstaas van links en rechts door het water. Dit is ook een behoorlijk natuurlijke presentatie. Voor wie een troep van bijvoorbeeld voorns heeft bestudeerd, zal dit herkennen. 

Hoe geven van deze schokken kan het beste met een strakke vishengel. Hierdoor komt de kracht op de vislijn snel over naar het kunstaas. Bij een zachte top zal het geven van actie een stuk lastiger zijn, omdat een deel van de kracht die je met de vishengel probeert te geven, verloren gaat in de hengel.

 

Shads en twisters

Het vissen met twisters en shads vraagt juist een meer zachte top. Zeker bij het dropshotten is het fijn als de hengeltop een stuk zachter is. Hierdoor kan je een voorzichtige aanbeet veel beter zien, zonder de roofvis af te laten schrikken. Daarbij is het makkelijker om het kunstaas vloeiend te laten bewegen, zowel bij het omhoogtrekken als het geleidelijk laten zakken. Bij een erg strakke hengel is dit veel lastiger. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een roofvis alsnog het kunstaas zal opnemen, maar de kans dat een grote snoek zich laat verleiden is wel groter. 

https://www.sportvisgigant.nl/