Heart coaching
Image default
Onderwijs

Arabisch leren: is het mogelijk?

Meer dan 200 miljoen mensen in de wereld spreken Arabisch. Het leren van deze mondiale taal is daarom het overwegen waard. De taal wordt echter vaak als ‘heel erg moeilijk’ bestempeld. Niet geheel onterecht, want wetenschappelijk onderzoek heeft al eens aangetoond dat voor het spreken van Arabisch, de hersenen heel anders hun werk moeten doen. 

Israëlische wetenschappers kwamen er namelijk achter dat het linkerdeel van de hersenen een stuk actiever moet zijn. Dit deel van het brein zorgt er namelijk voor dat je beter in staat bent om details te onderscheiden. Laat dat nu net van groot belang zijn in de Arabische taal. Vooral in het schrift is een oog voor detail een absolute must-have. De positie van tekens en punten kunnen namelijk essentiële veranderingen in de klank en betekenis betekenen. 

Toch is het goed mogelijk om Arabisch te leren. Het kost je alleen tijd en oefening. Naar alle waarschijnlijkheid wel iets meer dan bij andere vreemde talen, omdat je hersenen toch moeten wennen aan deze manier van werken. 

Waarom Arabisch? 

 Zoals in de inleiding al kort besproken, is Arabisch een taal die door enorm veel mensen over de wereld wordt gesproken. Dat is al een hele goede reden om het te overwegen. Maar daarnaast kan je nog meer redenen bedenken. Denk bijvoorbeeld eens aan je CV. In de westerse wereld zijn er maar weinig mensen die de taal beheersen. Daarmee heb je dus gelijk een streepje voor, want het is wel een relatief veel gevraagde vaardigheid. Daarnaast is het interessant als je naar landen trekt waar het Arabisch de voertaal is. Als je dan een woordje Arabisch spreekt, win je het vertrouwen en de gastvrijheid van de lokale mensen. Misschien ontdek je daardoor hele nieuwe dingen op je reis!      

Daarnaast is het hele leerproces een ware uitdaging voor eenieder die graag in de studieboeken duikt. Om het Arabisch te beheersen moet je namelijk een heel nieuw alfabet tot je nemen. Daarnaast moet je jezelf trainen om van rechts naar links te lezen en schrijven, in plaats van andersom. Dat zal in het begin wel heel erg tegen je natuur ingaan, maar uiteindelijk zal je zien dat ook dit kan wennen.   

Bereid je voor 

Het zal je ondertussen wel duidelijk zijn dat het leren van Arabisch een hele kluif is. Uit een onderzoek van CNN blijkt ook dat je gemiddeld gezien maar liefst 2200 uren nodig hebt om de taal eigen te maken. Dat is nogal wat, als je het tegenover een makkelijkere taal als Noors of Spaans zet. Hier heb je namelijk gemiddeld zo’n 600 uur voor nodig. Wil je toch de uitdaging aangaan? Maak het jezelf makkelijker en volg een cursus Arabisch. Lijkt het je fijner om met een makkelijkere taal te beginnen? Volg dan bijvoorbeeld eens een cursus Spaans.