Heart coaching
Image default
Gezondheid

Stop met roken: dit is de nasleep

Stoppen met roken is altijd goed om te doen. Ook als je het niet volhoudt en het maar van korte duur is. Je gezondheid gaat er hoe dan ook op vooruit. Al na 20 minuten zijn er voor je lichaam merkbare verbeteringen. Hoe verloopt het proces van stoppen met roken?

 

Veranderingen op korte termijn

Hoe vaak heb jij gedacht, ik stop met roken? Stoppen met roken vraagt om doorzettingsvermogen en wilskracht. Het valt niet mee om een jarenlange gewoonte af te leren. Toch is het goed om af en toe te stoppen. Al is het maar van korte duur. Na 20 minuten zijn de eerste effecten merkbaar voor je lichaam. Dan is er al een daling van je hartslag en bloeddruk.

Na ongeveer 24 uur gaan je longen starten met een schoonmaakbeurt. Dit is een lastige fase, omdat je wellicht begint met het ophoesten van slijm. Na 24 uur heb je geen koolmonoxide meer in je lichaam.

Na 48 uur heb je ook geen nicotine meer in je lichaam. Nu begin je alles weer beter te ruiken en proeven.

En na 72 uur ga je je een heel stuk beter voelen. Je voelt je veel energieker en ademen lukt gemakkelijker.

 

Veranderingen op langere termijn

Na 2 tot 12 weken ontstaan er verbeteringen in je bloedsomloop en longfunctie.

Binnen een maand is je conditie al enorm verbeterd. Het bewegen lukt je steeds makkelijker. Het eventuele rokershoestje dat je had, is inmiddels verdwenen.

Na een jaar heb je de helft minder kans op hart- en vaatziekten. En ook de komende jaren neemt je risico op ziekten verder af.

Na 5 tot 15 jaar is de kans op een beroerte voor een ex-roker gelijk aan de kans voor iemand die niet rookt. Het hogere risico op longkanker en andere kankersoorten is na 10 jaar de helft minder.

En na 15 jaar is voor een ex-roker de kans op hart- en vaatziekten op hetzelfde niveau als voor iemand die niet rookt.

 

Nadelen van stoppen met roken

Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen bij het stoppen met roken. Ongeveer de helft van de mensen die stoppen, krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Dit komt door het gebrek aan nicotine. Je kunt te maken krijgen met concentratieproblemen, je licht voelen in je hoofd, een rusteloos gevoel krijgen en je geïrriteerd voelen.

Stoppen met roken gaat pas lukken als jet het punt hebt bereikt dat je ook echt wilt stoppen. Je bent zelf degene die beslist of je wilt stoppen met roken.  Vraag hier gerust hulp bij. Er zijn veel verschillende vormen die je kunt krijgen als je wilt stoppen met roken.

https://www.ikstopermee.nl/