Heart coaching
Image default
Cadeau

Hoe dit door RL aangedreven algoritme de kubus van Rubik in seconden oploste

Kunstmatige intelligentie beheerst de afgelopen jaren steeds meer games. Zo won AI-aangedreven Pluribus vorige week van professionals in een wedstrijd met zes spelers bij Texas Hold’em.

Onlangs hebben wetenschappers van de University of California, Irvine, een algoritme ontwikkeld dat bekend staat als DeepCubeA en dat de kubus van Rubik kan oplossen met slechts 20 bewegingen. De studie werd eerder deze maand gepubliceerd in Nature Machine Intelligence. Het algoritme genaamd DeepcubeA heeft Feliks Zemdegs verslagen, die de puzzel van Rubik in een record van 4,22 seconden in het jaar 2018 oploste.

Pierre Baldi, een computerwetenschapper van de University of California, Irvine, en een van de ontwikkelaars van het algoritme zeiden dat spellen als Go en schaken al onder de knie zijn door AI, maar Rubiks kubus is een complexe puzzel om op te lossen door een computer en daarmee nieuwste algoritme, zal er een nieuwe komst zijn op het gebied van AI deep learning-systemen die veel geavanceerder zullen zijn dan die welke momenteel beschikbaar zijn.

Baldi verklaarde: “De oplossing voor de Rubiks kubus omvat meer symbolisch, wiskundig en abstract denken, dus een deep learning-machine die zo’n puzzel kan kraken, komt steeds dichter bij een systeem dat kan denken, redeneren, plannen en beslissingen nemen.”

Technologie achter
Het algoritme achter DeepCubeA is een leerbenadering van diepe bekrachtiging die leert hoe de steeds moeilijker wordende toestanden omgekeerd kunnen worden opgelost ten opzichte van de doeltoestand zonder enige specifieke domeinkennis of informatie die door mensen wordt gevoed. Diepe bekrachtigingsleren is in feite het gebruik van diepe neurale netwerken om leerproblemen met bekrachtiging op te lossen.

Een van de onderzoekers vertelde in een interview: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat de machine een oplossing voor de Rubik’s Cube zou kunnen vinden, dus wat we deden is dat we bij het doel begonnen – alle kanten hadden dezelfde kleur – en achteruit werkten.”

Volgens de onderzoekers werd het algoritme gevoed met ongeveer 10 miljard combinaties van Rubiks kubus en het doel om ze in 30 zetten te decoderen. Niet alleen de kubus van Rubik, maar dit algoritme kan ook worden gebruikt om andere combinatiespellen op te lossen, zoals Lights Out en Sokoban.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be