Heart coaching
Image default
Aanbiedingen

Het perfecte sollicitatiegesprek in 5 stappen

Je gaat voor een nieuwe baan, dat is altijd best spannend. Niet alleen is het werken in een nieuwe omgeving een beetje eng, maar het sollicitatiegesprek vinden de meeste al een hel! Dan is het namelijk de tijd om je beste beentje voor te zetten en te laten zien dat jij die functie waard bent. Sommige vinden dit lastig omdat ze niet zo goed weten hoe ze zich moeten opstellen in deze gesprekken. Je kunt natuurlijk een outplacement traject volgen, maar outplacement hoeft niet per sé. In deze blog hebben wij 5 stappen omschreven voor een perfect sollicitatiegesprek!

Bereidt je voor

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen bij een sollicitatiegesprek is voorbereiden. Heel veel mensen doen dit niet en staan dan voor paal bij het bedrijf. Zorg dus dat je een paar dingen goed onderzoekt: de website, foto’s, informatie over het bedrijf, het team, de branche, en eventueel meer.

Ben eerlijk

Veel mensen hebben nog wel eens de neiging om het wat mooier te maken dan dat het daadwerkelijk is. Ze verzinnen dan ter plekke, misschien uit stress, bepaalde zaken waardoor de een betere werknemer lijken. Doe dit niet, meestal hebben de werkgevers dit onmiddellijk door en ze hebben geen behoefte aan een ontrouw iemand. Het is in het algemeen beter om lekker eerlijk te zijn, zo weten zowel jij als werknemer en de werkgever wat je te wachten staat.

Be Yourself!

Ben gewoon lekker jezelf tijdens deze gesprekken. Het is niet de bedoeling dat ze je aannemen wanneer je doet alsof je een compleet ander persoon bent. Als jij het echt waard bent om daar te werken wordt je aangenomen om de persoon die je bent.

Stel vragen

De werkgever zal jou waarschijnlijk veel vragen gaan stellen, maar jij mag dit ook doen! Als je vragen stelt toon je interesse en moeite in het bedrijf. Begin dan absoluut niet met de vraag hoe hoog je loon gaat zijn, maar bijvoorbeeld iets over de werkuren en het team. Interesse tonen is een van de belangrijkste zaken bij een sollicitatiegesprek.