Heart coaching
Image default
Gezondheid

De effecten van sporten onder begeleiding op balans en spierkracht

De effecten van sporten onder begeleiding op balans en spierkracht 

Sporten is gezond. Het heeft een positieve invloed op je gezondheid en je voelt je al snel fitter. Bij het ouder worden of herstellen van een zware operatie of ziekte komt het vaker voor dat je meer moeite hebt met bewegen. In dit geval is sporten onder begeleiding een uitstekende oplossing. Hierdoor sport je op een verantwoorde manier in een sociale omgeving onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. FysFysio T

Uit onderzoek is ook gebleken dat sporten onder begeleiding een positief effect heeft op je balans en spierkracht. De resultaten toonden aan dat bij oudere volwassenen, gesuperviseerde balans/weerstand training superieur was in vergelijking met niet gesuperviseerde balans/weerstand training in het verbeteren van statische steady-state balans en maatregelen van spierkracht. Wat betreft de onderzochte dosis-respons relaties, toonden de resultaten aan dat een aantal van 10-29 extra begeleide sessies in de begeleide trainingsgroepen vergeleken met de niet-begeleide trainingsgroepen resulteerde in de grootste effecten voor statische evenwichtsbalans, dynamische evenwichtsbalans, en spierkracht. Verder waren er ≥30 extra begeleide sessies in de begeleide trainingsgroepen nodig om de grootste effecten op proactieve balans te produceren.

Uit de resultaten van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat programma’s met sporten onder begeleiding de balans en spierkracht in grotere mate verbeteren dan programma’s zonder supervisie bij oudere volwassenen. Het is daarom aanbevolen om in gesuperviseerde sessies (d.w.z. twee van de drie sessies per week) op te nemen in programma’s voor balans/weerstandstraining om de balans en spierkracht bij oudere volwassenen effectief te verbeteren.

Heb jij dus moeite met bewegen omdat je ouder bent dan 55? Of ben je aan het herstellen van een zware operatie of ziekte? Dan is sporten onder begeleiding wat voor jou. Bij Medifit Fysiotherapie Tilburg kun je deelnemen aan het programma Medifit Wéér Vitaal. Hier ga je sporten in kleine groepen en werk je op jouw eigen niveau aan je individuele doelstellingen. 

 

https://www.medifitfysiotherapie.nl/locaties/fysiotherapie-tilburg/