Heart coaching
Image default
Electronica en Computers

Waar moet je op letten bij het kopen van een beeldscherm?

Waar moet je op letten bij het kopen van een beeldscherm?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de grootte van het scherm. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het doel waarvoor je het scherm gaat gebruiken. Als je voornamelijk documenten of spreadsheets bekijkt, dan kan een kleiner scherm prima zijn. Maar als je van plan bent om films te kijken of games te spelen, dan wil je waarschijnlijk een groter scherm hebben.

Een ander belangrijk aspect is de refresh rate of verversingssnelheid van het scherm. Dit geeft aan hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst op het scherm en heeft vooral invloed op gaming-prestaties. Een hogere refresh rate zorgt voor minder vertraging in de gameplay en vloeiende bewegingen.

Daarnaast moet je ook letten op de resolutie van het beeldscherm. Een hogere resolutie betekent meer details en scherper beeld, maar dit heeft ook invloed op de prijs. Voor dagelijks gebruik is een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) voldoende. Maar als je wilt genieten van 4K-films of foto’s in hoge resolutie wilt bewerken, dan heb je een monitor met hogere resolutie nodig.

Op welke factoren let je bij het kopen van een monitor?

Belangrijke factoren bij het kiezen van een nieuw scherm zijn onder andere de resolutie, beeldverhouding, contrast en reactietijd. De resolutie bepaalt hoe helder en gedetailleerd beelden worden weergegeven. De beeldverhouding verwijst naar de verhouding tussen breedte en hoogte van het scherm. Het contrast bepaalt hoe goed kleuren worden weergegeven en de reactietijd heeft invloed op ghosting.

 

Wij kiezen voor Samsung M5

De samsung ls27bm500euxen M5 Smart monitor heeft een 27 inch PLS-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Het contrast bedraagt 1000:1 en de reactietijd is slechts 4 ms. Dit scherm wordt ook veel gebruikt bij goedkoop gaming pc.

Voordelen van dit scherm zijn onder andere ingebouwde speakers, AMD FreeSync-technologie en smart functionaliteiten dankzij Tizen OS. Een nadeel kan zijn dat de resolutie niet heel hoog is en dat de beeldkwaliteit bij sommige hoeken wat minder kan worden.

Al met al is de Samsung LS27BM500EUXEN Smart Monitor M5 een veelzijdig scherm dat geschikt is voor zowel gaming als professioneel gebruik, met handige ingebouwde speakers en smart functionaliteiten. Echter moet je er wel rekening mee houden dat de resolutie niet bijzonder hoog is en dat de beeldkwaliteit bij sommige hoeken wat minder kan zijn.