Heart coaching
Image default
Beauty en verzorging

Hoe ontstaan wratten?

Veel mensen, vooral kinderen, krijgen wel eens een wrat. Wratten komen ineens op en gaan vaak vanzelf weer weg. Ze zijn niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na een paar maanden tot een paar jaar. Je kunt ook altijd terecht bij een huidkliniek als je er niet vanaf komt.  Toch kunnen wratten vervelend zijn om te zien of ongemak veroorzaken. Maar wat zijn wratten precies? 

De veroorzaker: het humaan papillomavirus (HPV)

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus zorgt ervoor dat huidcellen abnormaal groeien, waardoor wratten ontstaan. Er zijn veel soorten HPV, maar de soorten die wratten veroorzaken zijn meestal niet gevaarlijk voor je gezondheid. Dit is anders dan sommige andere HPV-types, die bijvoorbeeld baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Besmetting door direct contact

Wratten ontstaan doordat het HPV-virus in aanraking komt met je huid. Je kunt het virus oplopen als het in contact komt met kleine wondjes, schrammen of plekken waar je huid beschadigd is. Als het virus op zo’n plek komt, begint het zich te verspreiden en ontstaan er wratten.

Risicofactoren en vatbaarheid

Sommige mensen krijgen sneller wratten dan anderen. Kinderen zijn vaak de dupe, waarschijnlijk omdat ze veel bewegen en vaak in contact komen met oppervlakken waar het HPV-virus op zit. Omdat hun immuunsysteem nog niet helemaal ontwikkeld is, zijn ze gevoeliger voor het krijgen van wratten. Ook mensen met een zwak immuunsysteem hebben meer kans op wratten. Dit kan komen door bepaalde ziektes die het immuunsysteem verzwakken of door medicijnen die de afweer onderdrukken.

Welke soorten wratten zijn er?

Er zijn verschillende soorten wratten, die allemaal hun eigen vorm en plek op het lichaam hebben. De meest gewone zijn de normale wrat en de voetwrat. De normale wrat zie je vaak op handen, vingers, tenen en knieën. Deze wrat lijkt op een bloemkool en voelt ruw aan. Voetwratten zitten op de voeten en zijn vaak platter, omdat ze door lichaamsgewicht en schoenen worden platgedrukt. Als voetwratten dieper groeien, kunnen ze pijn doen en noemen we ze “doornwratten”. Als ze oppervlakkig groeien en in groepjes bij elkaar zitten, heten ze “mozaïekwratten”. Er zijn ook andere soorten wratten, zoals waterwratten, genitale wratten, ouderdomswratten, vlakke wratten, steelwratjes en draadvormige wratten. Elk van deze heeft zijn eigen kenmerken en plekken waar ze voorkomen op het lichaam.