Heart coaching
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je meubels uit voor senioren?

Tijdens het inrichten van een seniorenwoning zijn er veel zaken waar je op moet letten. Zelfs als er momenteel niets mis is met uw mobiliteit, kan het geen kwaad om hier rekening mee te houden voor in de toekomst. Verlies van mobiliteit kan namelijk grote gevolgen hebben voor iemands psychologische -, sociale -, emotionele – en zelfs fysieke gezondheid.

Om een dergelijke ​​situatie te vermijden, helpt het om aandacht te besteden aan uw fysieke omgeving. Veel ouderen hebben baat bij een eenvoudige, efficiëntere woonruimte. Het doel tijdens het inrichten van een seniorenwoning is om een ​​ruimte te creëren die persoonlijk aanvoelt, rekening houdend met mogelijke toekomstige mobiliteits- en bewegingsproblemen.

In dit artikel geven we u een aantal tips om in gedachten te houden bij het kiezen van meubels voor senioren.

Meubels voor in de slaapkamer

Het matras

Kies een ondersteunend of verstelbaar matras als iemand slaapproblemen heeft

Ouderen hebben vaak last van chronische pijntjes en kwalen, die de kwaliteit van hun slaap negatief beïnvloeden. Een goed matras zal gebieden de broze lichamen meer ondersteuning bieden waar nodig. Daarnaast zal een goed matras de druk op veel voorkomende pijnpunten verlichten.

Veel ouderen krijgen het erg warm tijdens het slapen, daarom zijn matrassen die lucht laten circuleren handig. Als u een nieuw matras kiest, denk dan naar over uw prioriteiten en zoek op basis van deze criteria. Een deelbaar bed kan bijvoorbeeld een stuk duurder zijn dan een traditioneel tweepersoonsbed, maar het is wel een waardevolle investering voor iemand die niet meer mobiel genoeg is om onder het bed schoon te maken. Ook zijn er speciale seniorenbedden die volledig zijn afgestemd op de wensen en de beperken van het senioren lichaam.

De kussens

Evenals een goed matras, is een goed kussens ook van essentiële waarde. Een goed kussen met een stevige ondersteuning zorgt namelijk ook voor een betere nachtrust.

Er zijn veel verschillende soorten kussens, variërend van traditionele kussens met veren en dons tot modernere opties met traagschuim. Voor de senioren zijn vooral de hardere kussens geschikt. Deze bieden namelijk voldoende ondersteuning voor de nekwervels.

Er zijn ook specifieke kussens die gemaakt zijn voor mensen met een CPAP-apparaat.

Meubels voor in de woonkamer

Zorg ervoor dat alle zitplaatsen toegankelijk zijn voor senioren

Naarmate we ouder worden, begint de verhouding tussen onze spierkracht en het lichaamsgewicht te veranderen. Opstaan ​​vanuit een zittende positie kan hierdoor moeilijker worden. Veel mensen kiezen hierdoor voor meubels met een hard, stabiel oppervlak bieden om op te zitten.

Dit is niet altijd de oplossing. Indien u opzoek bent naar nieuwe stoelen, let dan goed op de hoogte en diepte van het meubilair in plaats van de bekleding. Hoe langer een persoon is, hoe dieper de stoel moet zijn. Niet zeker wat het beste voor u is? Ga dan eens langs een meubelzaak om de verschillende hoogtes uit te testen.

Let op struikelgevaar, voorkom gladde vloerkleden

Vloerkleden zijn een mooie manier om kleur en textuur aan uw woning toe te voegen, maar als ze los zitten of kunnen slippen, verhoogt u het struikelgevaar.

Onze tip is dus om deze vloerkleden ten alle tijden te voorkomen. Wilt u toch dergelijke tapijten verwerken in het interieur? Gebruik dan dubbelzijdige plakband om ervoor te zorgen dat de tapijten niet verschuiven en dus minder struikelgevaar opleveren.

Ga voor een ronde tafel

Aan de hoeken van een rechthoekige tafel kan u zich pijnlijk stoten, waardoor u kneuzingen kunt oplopen. Daarom raden wij aan om te kiezen voor een ronde tafel. Het is iets waar u wellicht niet snel over nadenkt, maar voor iemand met mobiliteitsproblemen kan het een groot voordeel opleveren.

Keuken

Breng hendels aan in plaats van knoppen

Hendels en handgrepen zijn vaak een stuk gemakkelijker vast te pakken dan knoppen. Het aanbrengen van hendels en handgrepen maakt u huis dus een stuk toegankelijker voor senioren.

Zorg voor goede verlichting

Ouderen hebben vaak last van hun zicht. Het toevoegen van extra licht is een goede manier om het huis toegankelijker te maken voor iemand wiens zicht is verminderd. Installeer dus in uw keuken meer lampen, of kies voor led-lampen met een hoog wattage. Ga na welke gebieden het meeste licht nodig hebben, zo kan het handig zijn om tijdens het koken veel licht te hebben rondom het fornuis.

Maak uw huis vandaag nog geschikt voor senioren

Een huis seniorvriendelijk maken is makkelijker dan u denkt, en u hoeft vaak niet eens al te veel kosten. Let er goed op dat u het struikelgevaar zo klein mogelijk maakt. Daarnaast is het belangrijk om het huis zo toegankelijk mogelijk te maken door goed na te denken over de verlichting, de meubels, en de hendels in uw woning.


https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/deelbaar-bed/