Heart coaching
Image default
Eten en drinken

Andijvie stamppot op grootmoeders wijze

Dit is een recept voor andijvie stamppot op grootmoeders wijze, lekkerder krijg je hem dus niet. Vaak eten mensen stamppot in de winter, maar met deze groente is het ook een heerlijke maaltijd in de zomer. Met verse rauwe andijvie wordt de stamppot namelijk nóg knapperiger en is hij zeer vol van smaak. Dit geeft een frisse nasmaak die perfect is voor de zomer. En wist je al dat andijvie super gezond is? Er zit erg veel vitamine A in dit groene goedje. Dit helpt bij de opbouw van o.a. je immuunsysteem. Bij de stamppot kan je allerlei vlees of vegetarische gerechten serveren. Denk aan spekjes of (vega) gehaktballen. Laatste tijd zijn deze erg in kwaliteit vooruit gegaan, vroeger waren de vleesvervangers namelijk niet erg lekker. Tegenwoordig zijn ze zeker het proberen waard. Liever een rookworst bij deze stamppot? Bij de HEMA kan je sinds kort ook de ‘ookworst’ kopen. En als je dan toch voor grootmoeders wijze gaat, mag je ook het tafelzuur niet vergeten. Tafelzuur zijn ingelegde groenten zoals augurk of zilveruitjes.

Welke aardappelen zijn geschikt voor deze stamppot? Kies zeker voor kruimige aardappelen zoals de Eigenheimer aardappelen. Dit wil zeggen dat ze tijdens het koken sneller zacht en gaar worden, maar ook aan de buitenkant een beetje ‘kruimig’. Perfect om ze uiteindelijk te pureren. Dit ras is bekend om zijn erg ovale vorm, daarnaast is bijna elke aardappel anders gevormd en hebben diepe ‘ogen’. Deze soort wordt in Betuwe geteeld, daar is goede kleigrond aanwezig waardoor hij zeer goed kan groeien. Het pootseizoen is vaak begin april. Eind augustus worden deze aardappelen pas geoogst, dat is normaal gezien al ‘laat’. Naast stamppot kan je deze soort ook gebruiken voor in salades of om gewoon te koken.

Ingrediënten

–       1 kg aardappelen

–       500 gram verse (rauwe) andijvie

–       peper, zout en snufje nootmuskaat

–       eventueel wat melk/crème/boter

–       eventueel mosterd of wat kaas

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen, vaak is 15 tot 20 min. al genoeg.
  2. Pureer deze, dit kan met wat melk/crème/boter om het smeuïger te maken.
  3. Snijd de rauwe andijvie aan reepjes en gooi deze bij de gepureerde aardappelen. Roer goed de puree en andijvie door elkaar.
  4. Breng de stamppot op smaak met wat peper, zout en een beetje nootmuskaat.
  5. Voila! Het gerecht is klaar, zo blijft de andijvie lekker knapperig. Als je het recept wat wilt opleuken, kan je er wat mosterd of kleine blokjes kaas bij gooien. Dit mag je helemaal doen naar eigen smaak of naar de wens van jouw gasten. Mijn moeder sneed altijd kleine miniblokjes kaas om zelf naar wens te garneren. Erg lekker.
  6. Bij het klaarmaken van (vegetarisch) vlees, kan je wat van het overgebleven vet toevoegen aan de puree. Door de rauwe andijvie ben je altijd verzekerd van een lekkere én gezonde maaltijd.
  7. Eet smakelijk!

Vond je dit recept lekker en heb je het uitgeprobeerd? Laat dan zeker een reactie achter. Wij vinden het altijd leuk om te horen van lezers en jouw ervaringen.